Hva kan vi gjøre med den "vanskelige" perinatalperioden?


Svangerskapet er en utfordrende og krevende tid for mange kvinner, både fysisk og psykisk. Her er noen vanlige vanskeligheter man kan oppleve under svangerskapet:


Tidlige graviditetssymptomer

  1. Kvalme og oppkast: Spesielt om morgenen, kjent som "morgenkvalme". Noen kvinner føler seg kvalme hele dagen.
  2. Endringer i appetitten: Man kan føle avsky for tidligere favorittmat eller plutselig få sterke cravings etter bestemte matvarer.


Kroppslig ubehag

  1. Tretthet: Ekstrem tretthet er vanlig både i begynnelsen og slutten av svangerskapet, og kan gjøre det vanskelig å fungere normalt i hverdagen.
  2. Rygg- og korsryggsmerter: Etter hvert som magen vokser, øker belastningen på ryggen, noe som fører til smerter og ubehag.
  3. Leggkramper: Spesielt om natten, noe som kan forstyrre søvnen.
  4. Forstoppelse: Hormonelle forandringer og livmorens trykk på tarmene kan føre til forstoppelse.


Følelsesmessige svingninger

  1. Humørsvingninger: Hormonforandringer kan føre til at man lettere blir trist, irritert eller engstelig.
  2. Stress og angst: Bekymringer for fremtiden, frykt for fødsel og det å tilpasse seg en ny rolle kan føre til mye stress.


Sosialt og arbeid

  1. Begrenset sosialt liv: På grunn av kroppslig ubehag kan man måtte avstå fra sosiale aktiviteter, noe som kan føre til ensomhet og isolasjon.
  2. Arbeidspress: Arbeidsoppgavene kan føles overveldende når man er gravid, og man kan møte mangel på forståelse eller diskriminering på arbeidsplassen.


Søvnproblemer

  1. Søvnløshet: Hyppige toalettbesøk, kroppslig ubehag og følelsesmessige svingninger kan føre til søvnproblemer.
  2. Søvnproblemer: Etter hvert som magen vokser, blir det vanskeligere å finne en komfortabel sovestilling.


Helseutfordringer

  1. Svangerskapsdiabetes: Krever kostholdskontroll og regelmessig overvåking av blodsukkeret, noe som øker kompleksiteten i svangerskapet.
  2. Svangerskapshypertensjon: Krever nøye overvåking av blodtrykk og fosterets tilstand for å unngå alvorlige komplikasjoner.


Ubehag ved kroppslige forandringer

  1. Hudproblemer: Som strekkmerker og kløe, noe som påvirker både utseende og komfort.
  2. Hevelser: Spesielt i bein og føtter, som kan gjøre det vanskelig å bruke sko.


Frykt for fødsel

  1. Frykt for fødselsprosessen: Angst for smertene og potensielle komplikasjoner under fødselen.
  2. Bekymring for det ukjente: Usikkerhet om egen evne til å håndtere fødselen og om babyens helse.


Oppsummering:

Svangerskapet byr på både fysiske og psykiske utfordringer, men disse opplevelsene blir ofte verdt det når den nye babyen kommer til verden. Støtte fra familie og samfunn, samt profesjonell medisinsk veiledning, er avgjørende for å redusere byrden og stresset for den gravide kvinnen.



Akupunktur er en viktig behandlingsmetode innen tradisjonell kinesisk medisin, og den har vist seg å være effektiv for å behandle kvalme og oppkast under graviditet (morgenkvalme). Ved å stimulere spesifikke akupunkturpunkter, kan akupunktur regulere kroppens flyt av qi og blod, gjenopprette balansen i kroppen og lindre ubehagelige symptomer. Her er en detaljert forklaring på hvordan akupunktur kan brukes til å behandle kvalme og oppkast under graviditet:


Tradisjonell kinesisk medisin (TCM) perspektiv


  1. Regulere milt og mage: I TCM anses graviditetskvalme ofte å skyldes svakhet i milt og mage, samt forstyrrelser i qi-flyten. Akupunktur kan forbedre funksjonen til milt og mage, forbedre fordøyelsessystemet og lindre kvalmesymptomer.
  2. Regulere qi og mage: Akupunktur kan åpne meridianene og regulere qi-flyten, slik at mage-qi beveger seg nedover og reduserer kvalme.
  3. Balansere yin og yang: Ved å stimulere spesifikke akupunkturpunkter, kan akupunktur gjenopprette balansen mellom yin og yang i kroppen, og styrke kroppens selvregulerende evne.



Moderne medisinsk perspektiv


  1. Nervestimulering: Akupunkturstimulering av punkter kan aktivere nervesystemet og gjennom nerveledning undertrykke kvalmerefleksen.
  2. Hormonregulering: Akupunktur kan påvirke kroppens endokrine system, justere hormonnivåene og redusere kvalmesymptomer.
  3. Smertelindring og beroligende effekt: Akupunktur kan frigjøre endorfiner og andre smertestillende stoffer, og lindre ubehaget ved kvalme og oppkast.


Vanlige akupunkturpunkter


  1. Neiguan (PC6): Ligger på innsiden av underarmen, to tommer over håndleddsleddet. Dette punktet brukes til å behandle magesmerter, kvalme og reisesyke. Nåling eller trykk på Neiguan har vist seg å være effektivt for å lindre graviditetskvalme.
  2. Zusanli (ST36): Ligger på forsiden av leggen, tre tommer under kneskålen. Dette punktet brukes til å behandle mage- og tarmsykdommer og fordøyelsesbesvær. Nåling av Zusanli kan styrke milt og mage, og forbedre fordøyelsen.
  3. Zhongwan (CV12): Ligger på midtlinjen av magen, fire tommer over navlen. Dette punktet brukes til å behandle magesmerter, kvalme og oppblåsthet. Nåling av Zhongwan kan regulere mage-qi og lindre kvalme.
  4. Hegu (LI4): Ligger på baksiden av hånden mellom tommel og pekefinger. Dette punktet brukes til å behandle hodepine, ansiktssmerter og sår hals. Nåling av Hegu kan regulere flyten av qi og blod i hele kroppen og lindre kvalme.


Praktisk gjennomføring


  1. Nåling: Velg passende akupunkturpunkter og bruk moderate nåleteknikker. Vanligvis varer hver behandling i 20-30 minutter, to til tre ganger i uken.
  2. Moxibustion: For gravide som ikke kan akseptere nåling, kan moxibustion brukes. Dette innebærer å varme opp akupunkturpunktene med moxastaver for å oppnå lignende terapeutiske effekter.
  3. Akupressur: Man kan også bruke akupressur hjemme ved å trykke på de nevnte punktene i 5-10 minutter, to til tre ganger om dagen.


Forholdsregler


  1. Profesjonell veiledning: Akupunkturbehandling bør utføres under veiledning av en kvalifisert TCM-utøver for å sikre sikkerhet og effekt.
  2. Komfortabel posisjon: Gravide kvinner bør opprettholde en komfortabel posisjon under akupunkturbehandlingen for å unngå press på magen.
  3. Milde behandlinger: Akupunktur bør utføres med milde teknikker for å unngå overdreven stimulering, som kan være skadelig for både mor og foster.


Sammenfattende kan akupunktur, ved å regulere flyten av qi og blod i meridianene og balansere funksjonen til indre organer, effektivt lindre kvalme og oppkast under graviditet. Denne behandlingsmetoden er trygg og uten medikamentell intervensjon, og er et verdifullt alternativ for behandling av graviditetskvalme.


Svangerskaps- og barselomsorg. Menneskekroppen er grunnleggende avhengig av organer og meridianer, som er like for både menn og kvinner. Imidlertid gjennomgår kvinner fysiologiske prosesser som menstruasjon, graviditet, fødsel og amming, noe som gir dem spesielle fysiologiske funksjoner. Kvinner påvirker også utviklingen av menneskesamfunnet direkte og spiller en viktig rolle og innflytelse på ulike samfunnsområder. PingAn-klinikken bruker kinesisk medisin for å ivareta kvinners helse med visdom.


Postpartum melkestagnasjon


Årsakene er ofte svakhet i milt- og magesystemet, overdreven blodtap under fødselen, eller følelsesmessig depresjon etter fødselen som hindrer melkens flyt. Moderne medisin mener også at det kan være relatert til dårlig utvikling av brystvortene eller hyperplasi av brystkjertelens lobuler.


Hvordan behandler vi med det:

Pasienten ligger på rygg, og ett-finger zen-trykkmetoden brukes på akupunkturpunktene Tanzhong, Rugen og Zhangmen i 20 minutter.

Akupunktur på punktene Zhigou, Shaoze, Zusanli, Taichong og Hegu i 5 til 8 minutter.


Forsiktighetsregler:

Under behandlingen bør pasienten holde seg i godt humør og amme regelmessig. Unngå kalde og krydrede matvarer. Spis mer fiskesuppe og kyllingsuppe for å øke næringsinntaket.